Ralu

Raluca Andreea Istrate

Consultant nutriționist

 

Absolventă a cursului de Tehnician nutriționist, Cluj-Napoca, 2016.
Autor & Fondator MultiCrudi – www.multicrudi.ro
› Specialist alimentație vegană și hrană vie (raw vegan)
A studiat despre alimentația și sănătatea omului, în cadrul unei burse de studii efectuate în Franța, la ENITA Clermont-Ferrand – „Aliments, alimentation et sante de l’homme”, 2008 – perioadă în care i s-a deschis interesul către hrană, alimentație și sănătate
Adoră să mănânce Vegan & Raw vegan
Fondator al Comunității MultiCrudi – Comunitatea oamenilor sănătoși și fericiți
Autor de carte electronică – ebook-ul „Slăbește sănătos!” – descărcat de peste 1800 de oameni.

 

„Tot ce pot să spun despre tine, este că ești o ființă minunată și mulțumesc divinității că te-am cunoscut, iar materialele despre laptele vegetal vor fi un real succes.”

 Bogdan Roșculeț – fondator Bucătăria Vegană

 

Pe scurt, calatoria mea .. de la boală la sănătate

Toată copilăria mea am fost o fată grăsuță și manifestam adesea diverse carențe de calciu, magneziu, fier și alte vitamine în organism. Frecvent mă confruntam cu amețeli, slăbiciuni, dureri acute prin corp, lipsă de enegie și vitalitate și stări depresive …. manifestări aparent „normale” și comune multor oameni, dar deloc sănătoase.

Acum 7 ani … eram la un pas de a mă îmbolnăvi grav și trăiam cu frica bolii în fiecare zi.

Mă simțeam foarte bolnavă, lipsită de energie, vitalitate și viață. Aveam o stare generală de rău și frecvent simțeam dureri prin tot corpul. Capul îmi era în continuu în migrene și deja începeam să nu mai pot privi cu ochii. Amețeam și mă simțeam mereu slăbită. Eram obosită tot timpul și cu moralul ajunsesem la pământ. Îmi simțeam corpul tot mai greoi și arătam din ce în ce mai rău. Iar cântarul îmi arăta de mult timp o greutate prea mare pentru înălțimea mea. Sufeream de mult timp de o constipație cronică și eram balonată tot timpul. Pe scurt, aveam o stare generală vizibil depreciată!

Și cu toate astea, paradoxal, analizele medicale mă catalogau ca fiind sănătoasă. Nu întelegeam ce se întâmplă, așa că am continuat investigațiile.

Momentul culminant s-a petrecut într-o zi mohorâtă de ianuarie 2008 …

Eram într-o sală de așteptare dintr-o clinică medicală din Cluj-Napoca. Urma să mi se facă un tomograf. Era de-a dreptul înfricoșător și înspăimântător. Mă simțeam pierdută și cu sănătatea la pământ … N-aveam pic de energie și aveam dureri mari prin abdomen, cap și piept. Era cu puțin timp înainte de a efectua bursa de studii în Franța.

Dintre toate persoanele aflate în sala de așteptare și chiar din toată clinica, eu eram cea mai tânără persoană. Eram studentă. În afară de cadrele medicale existente acolo, toate persoanele din clinică erau grav bolnave și simțeau cum viața li se scurge printre degete. Speranța lor de viață se rezuma la câteva zile, luni sau maxim 2 ani. Dar eu eram abia în floarea vârstei, aveam puțin peste 20 de ani .. și totuși, cu o stare de sănătate neobișnuit de agravată …

Timpul petrecut în sala de așteptare simțeam că stă în loc. Mă apasa și mai tare. Eram speriată … de moarte … Când priveam în jur, vedeam doar persoane bolnave, a caror chip, postura și atitudine erau grav afectate de boală.

În acele clipe îmi doream să mă simt sănătoasă, energică și plină de viață! Dar nu izbuteam …

…  mă simțeam prinsă între ciocan și nicovală. Îmi doream să mă simt sănătoasă, dar nu reușeam. Iar în tot acest timp, așteptam. Îmi așteptam rândul, alături de bolnavi de cancer în fază terminală ….

Era o situație grea și apăsătoare în care numai gandurile negre și urâte îmi străbăteau mintea. Oricât încercam să visez și să îmi imaginez momente de bucurie, nu reușeam să mă deconectez de la realitatea care mă înconjura. Era o realitate cruntă și dureroasă, de care orice om normal ar fugi mâncând pământul. Însă eu nu puteam sa fug. Și daca aș fi vrut, nu prea mă simțeam în stare. La propriu.

 

Pentru prima dată în viață, conștientizam importanța sănătății în viața mea!!!

Mă simțeam secată de energie, de speranță și de-a dreptul lipsită de putere. De putere asupra mea, asupra stării mele, asupra sănătății mele … asupra vieții mele. În acele momente, mă rugam ca toate rezultatele să iasă bune. Nu perfecte, dar măcar bune. Și îmi promiteam în sinea mea, că dacă totul iese ok, am să am mai multă grija de mine și de sănătatea mea.

 

Acum, după 7 ani de la acel moment, mă simt excelent!

Mă simt și sunt perfect sănătoasă! Am energie în fiecare zi. Am scăpat de kilogramele în plus, fără diete și cure de slăbire. Nu mai am nici o problemă de sănătate și nici o carență în organism. Am scăpat de constipație și problemele digestive care m-au chinuit atâția ani. Moralul îmi este ridicat, iar sufletul fericit în fiecare zi.

 

Care este secretul meu?

Secretul e ascuns în alimentația pe care o consum acum … și în ceea ce am devenit ca urmare a hranei pe care o mănânc …

Am o alimentație vegană, bazată pe vegetale și foarte multe crudități. Am renunțat la consumul de carne, lactate și ouă.

Cel mai greu mi-a fost să mă detașez de consumul de lactatele de origine animală.

Lactatele animale provoacă dependență!

 

Călătoria mea, în ceea ce privește laptele vegetal …

Înainte să descopăr multitudinea de variante de laptele vegetal pe care pot să mi le prepar acasă și implicit iaurturile și brânzeturile vegetale aferente, tânjeam și pofteam la toate iaurturile, brânzeturile și lactatele de vacă din comerț.

Eram dependentă de ele!

Știam deja din foarte multe surse și studii că nu îmi mai sunt sănătoase corpului meu, dar îmi era atât de greu să mă abțin și să nu le mai consum, încât adesea mă trezeam mâncând pe ascuns câte o bucată de brânză sau cascaval. Dar până într-o zi, când ceva s-a petrecut în sufletul meu.

Într-o zi, când mi-am dat seama că abținerea nu înseamnă renunțare pentru totdeauna, ci pur și simplu o înlocuire …

Iar despre această puternică provocare despre renunțarea și detașarea față de consumul de lactate animale am să îți povestesc pe larg în acest ghid și bonusurile care îl însoțesc. Am să îți spun cum am reușit eu să trec peste aceste provocări și care sunt soluțiile care te vor ajuta și pe tine. Sunt sigură că vei reuși ți tu!

 

De când am renunțat la consumul de lactate animale …

Cu toate că hrana mea s-a modificat de-a lungul ultimilor ani, de când am renunțat la lactatele de origine animală și am adoptat consumul de lapte și lactate vegetale preparate în casă, starea mea de sănătate nu s-a îmbunătățit substanțial, ci a explodat de bine! 🙂

Astfel, am scăpat de:

 • POFTELE NECONTROLATE care mă făceau să mănanc în cantități industiale ciocolată, chipsuri și alte „prostii”
 • constipație,
 • o buna parte din celulită și grăsimea de pe burtă
 • migrene,
 • probleme digestive,
 • hemoroizi,
 • balonări,
 • mucus și nas înfundat,
 • dureri menstuale și ciclu extrem de abundent,
 • urticarie și probleme legate de piele,
 • piele și ten congestionat – inclusiv o grămadă de acnee
 • anemie și carențe de calciu, magneziu, vitamine, etc,
 • amețeli,
 • slăbiciune generală și astenii,
 • răceli puternice și extrem de frecvente (aproape în fiecare zi de toamnă, iarnă și primăvară eram răcită și mă simțeam îngrozitor)
 • oboseală cronică,
 • dureri intense de ochi,
 • scăderea puterii de concentrare,
 • lipsă de energie, vitalitate și entuziasm,
 • stări depresive și atitudini negativiste,
 • stres și diverse neplăceri cauzate de acesta,
 • supraponderabilitate,
 • mătreață,
 • etc.

 

De ce am creat acest ghid?

Am creat acest ghid – Laptele Vegetal. Ghid complet de preparare, pentru a te inspira și pe tine să mănânci sănătos și a te învăța să îți prepari acasă, din ingrediente bine știute de tine lapte, iaurturi, brânzeturi vegetale din nuci și semințe, dar și alte preparate pe baza acestora (ciorbe, supe, creme, budinci, pateuri, prajituri, dulciuri, chifteluțe, etc).

 

„Textul, ca atare, are o putere a sa. Fiecare cuvânt pe care l-ai scris arată cât ești de convinsă de acțiunea benefică a laptelui vegetal!!!! Ești extraordinară, exact așa cum mă așteptam!”

Elena Badea – www.infuziedesanatate.ro

 

Nu trebuie să ai o alimentație vegană sau raw vegană ca să îți fie util și ție acest ghid. O alimentație mai sănătoasă, pleacă, în primul rând, de la o mare diversitate și varietate de alimente consumate.

Nu trebuie să te limitezi o viață doar la consumul de lapte și lactate animale!

„Ghidul îmbină lectura plăcută cu materiale utile, armonios combinate printr-o varietate de noutăți, dedicate atât vegetarienilor și celor raw-vegani, cât și celor care cochetează cu ideea de schimbare. E un bun punct de plecare. Prin tot ceea ce face, Raluca este un exemplu pentru cei care își doresc să trăiască cât mai sanatos. Recomand cu drag.”

Petronela, avocat & fondator – www.hartieplantabila.ro 

 

 

„Felicitări pentru stilul tău de viață și pentru blog. Am aruncat rapid o privire și arată totul minunat.”

 Ligia Pop –  www.ligiapop.com

 

„Imi place cum ai aranjat în pagină acest ghid … este ușor de citit și de parcurs. Este aranjat cu stil și inspiră claritate în gândire.”

       Cristina C. – economist, viitoare mămică

 

 

Doar în ultimele 6 luni, am primit peste 126 de emailuri cu întrebari legate despre laptele vegetal …

De când am creat comunitatea și site-ul www.multicrudi.ro, am fost întrebată frecvent diverse aspecte despre laptele vegetal. Numai în ultimele 6 luni, am primit peste 126 de emailuri cu întrebări legate de modul de preparare, consumare și obținere a laptelui vegetal.

Am ales să creez acest ghid pentru a veni în ajutorul tau și al tuturor celor care vor să afle totul despre laptele vegetal. De la preparare, până la utilizare. De la consumare, până la pastrare. De la procurarea ingredientelor, până la refolosirea pulpei rămase. De la beneficiile și proprietățile laptelui vegetal asupra sănătății, până la restricții și contraindicații. Dar întreg pachetul Laptele Vegetal – este cu mult mai mult decât atât …

 

De ce fac toate astea?

Răspunsul e simplu: pentru ca îmi doresc o lume mai bună în jurul meu, o lume mai împlinită, mai sănătoasă, mai fericită și mai bucuroasă. Oameni care să fie mulțumiți de viața lor și împliniți de sănătatea pe care și-au câștigat-o.

Vreau să simt bucurie în jurul meu. Vreau să văd, când ies pe stradă, numai oameni fericiți, zâmbitori și sănătoși … oameni care se bucură de viață, nu oameni care își duc viața de pe o zi pe alta numai cu greutăți, durere și apăsare. Oare îmi doresc prea mult?

 

… am încredere în sfaturile tale deoarece te cunosc și stiu că ești o persoană echilibrată și responsabilă.

Lăcrimioara M. – dornică să obțină un corp frumos și o sănătate de invidiat

 
 

 • Comandă în variantă Online
 • 69 lei
 • Vei primi:
 • Ghidul Laptele Vegetal (PDF)
 • + 4 Bonusuri PDF
 • 1. Brânzeturi & lactate fermentate (PDF)
 • 2. De ce nu este sănătos laptele animal? (PDF)
 • 3. Povestea renunțării și detașări mele de lactatele animale (PDF)
 • 4. Întrebări & Răspunsuri despre laptele vegetal (PDF)
 • Comandă acum!
 • Comandă în variantă DVD
 • 129 lei
 • Vei primi un DVD cu:
 • Ghidul Laptele Vegetal (PDF)
 • + 4 Bonusuri
 • 1. Brânzeturi & lactate fermentate (PDF)
 • 2. De ce nu este sănătos laptele animal? (PDF)
 • 3. Povestea renunțării și detașări mele de lactatele animale (PDF)
 • 4. Întrebări & Răspunsuri despre laptele vegetal (PDF)
 • + 10 materiale VIDEO în care îți arat cum să prepari cele mai uzuale tipuri lapte vegetal, cum să faci budinci din lapte vegetal, cremă de „brânză de migdale”, prăjituri și chiar tort raw-vegan.
 • + Transport gratuit prin Poșta Română (pe teritoriul țării)
 • Comandă acum!